CATEDRA DE LIMBA SI LITERATURA ROMÂNA

La multi ani, tinerete!
Va ureaza la ceas aniversar membrii catedrei de limba si literatura româna din perioada 1972-2002:

Mustatea Mihai 1973-1989
Predescu Ioana 1974-1990
Preda Alexandra 1975-
Dobrinescu Marioara 1975-1976
Manoli Constantin 1975-1998
Marinoiu Constantina 1976-1989
Craciunescu Mihai 1976-1990
Mihai Gheorghe 1978-1997
Tranescu Cornel 1980-1999
Firescu Teodor 1991-1993
Marinescu Maria 1994-1999
Constantinescu Maria 1996-1998
Alexandrescu Petre Cristian 1999-
Avram Geanina 1999-
Burcea Gabriela Cornelia 1999-
Idu Natalia Elena 2000-
Stanica Ana Maria 2000-
Dinca Adrian 2001
Udrea Mihaela 2001
Trica Gabriela 1998-

Pornind de la principiul “a educa înseamna a-i face pe copii sa-si însuseasca prin experienta un sistem de valori care sa le dea posibilitatea sa se integreze în mod inteligent si moral într-o lume în rapida prefacere”, în proiectarea materiei si în orele de predare, s-a pus un accent deosebit pe latura formativa a învatarii, având ca scop formarea unor elevi capabili sa se raporteze la cultura autonom, reflexiv, critic si creativ.
Aceste competente specifice s-au finalizat prin activitatea stiintifica la nivelul catedrei proiectata de responsabilii comisiei metodice, profesorii: Mihai Mustatea (1973-1983), Antigona Preda (1995-1998), Gabriela Trica (1999), Gabriela Burcea (2000), Cristian Alexandrescu (2001-2002).
O grija deosebita au acordat profesorii procesului de perfectionare si pregatirii stiintifice de specialitate. Profesorii Mihai Mustatea, Mihai Craciunescu, Mihai Gheorghe, Antigona Preda, Geanina Avram, Cristian Alexandrescu au participat cu lucrari stiintifice la simpozioane judetene si nationale.
În unitatea noastra s-a organizat simpozionul national “Eminescu 2000”, coordonator prof. Antigona Preda.
În fiecare an scolar, membrii catedrei au fost cooptati în echipa de organizare a olimpiadei judetene ca profesori corectori, iar domnii profesori Mihai Mustatea, Mihai Craciunescu, Mihai Gheorghe, Antigona Preda au facut parte din echipa de organizare a olimpiadei nationale însotind echipajul pentru concurs, dar si ca profesori corectori.
Seriozitatea, devotamentul, profesionalismul dascalilor s-au materializat în rezultatele elevilor nostri la concursurile judetene si nationale.
Prof. Mustatea Mihai
Elevi premiati la fazele nationale
• Dumitrescu Gina, premiul III la faza nationala limba si literatura româna, 1978
• Sosoi Elena, clasa a IX-a, premiu special faza nationala limba si literatura româna, 1984
• Porumbel Mariana, premiu special faza nationala limba si literatura româna
• Popa Corina, mentiune faza nationala limba si literatura româna
Profesorul Manoli Constantin a scos revista Evrika în 1996, al carui colectiv de conducere a fost format din elevii Irimia Mihai, Popescu Catalin, Fieroiu Alin, Colu Constantin, Tudorache Marian, Predut Marius, Purice Silviu din clasa a XII-a B, Constantinescu Monica, clasa a XII-a A, Colniceanu Catalin, clasa a XII-a C si Zanfir Raluca, clasa a XI-a A. În activitatea didactica a obtinut urmatoarele rezultate deosebite
• Stoenescu Constantin, clasa a IX-a, premiu special faza nationala limba si literatura româna, Arad 1976
• Stoenescu Constantin, clasa a XI-a, premiu special faza nationala limba si literatura româna, Tg Mures 1978
• Sosoi Elena, clasa a XII-a, premiu special faza nationala limba si literatura româna, 1987
Preda Alexandra a obtinut urmatoarele rezultate
• Gaitanaru Gabriela, clasa a X-a, premiul II la faza nationala limba si literatura româna, 1987
• Chelarescu Cristina, clasa a XI-a, mentiune la faza nationala limba si literatura româna, 2000,
• Chelarescu Cristina, clasa a XI-a, premiu special pentru eseu, faza nationala limba si literatura româna, 2000
• Zavoianu Cornel, clasa a XI-a, premiu national de revista, Concursul de creatie poetica “Porni Luceafarul”, Botosani, 2000
Educator adevarat poate fi numit acela care face din viata sa un îndreptar si pentru altii. Aici e semnul cel dintâi care îl deosebeste de un profesor oarecare precum profesorii Mihai Mustatea, Mihai Gheorghe, Mihai Craciunescu, Antigona Preda, Constantin Manoli.
Domnul profesor Mihai Mustatea a debutat în publicistica în 1975 cu articole medalion despre scriitorii români ca sa scrie apoi articole de specialitate si critica literara în revistele “România Literara”, “Arges”, “Tribuna”, “Orizont”, “Povestea vorbei”, s.a.
Domnul Mihai Gheorghe a participat la simpozioane didactice Ploiesti (1986) cu tema “Aspecte practice în abordarea folclorului în opera lui M. Eminescu”, premiat pentru originalitate de criticul literar Al. Pinu. Are peste 300 de semnaturi (stiri, reportaje, interviuri, proza, epigrame, poezie) în 32 de publicatii: “Catedra”, “Suplimentul literar artistic”, ”Flacara”, “România literara”, “Reporter”, “Educatorul”, “Ramuri”, etc. A obtinut diverse premii: în 1976 Premiul I Bucuresti pentru proza scurta, trei premii I pentru poezie, doua premii pentru reportaje; în 1982, un premiu de poezie religioasa în cadrul Festivalului de poezie crestina Timisoara iar în 1995 a publicat o placheta de versuri “Dimensiuni interioare”.
Constatin Manoli este un artizan în sculptura populara cu multe premii nationale.
O latura importanta în educatia tineretului scolar a fost si activitatea culturala desfasurata permanent în afara orelor de curs. S-au depistat astfel talente si valori culturale care au ridicat prestigiul Liceului intrat si pe aceasta linie în competitie cu celelalte unitati de învatamânt din judetul Vâlcea.
Considerând “Cartea” o poarta a sufletelor spre tainele lumii, un loc de refugiu pentru o inima trista, o floare a necunoscutului spre cunoscut, profesorii A. Preda, I. Predescu, M. Gheorghe, M. Mustatea, M. Craciunescu, M. Marinescu, C. Tranescu au realizat cabinetul de limba si literatura româna între anii 1980-1983. Dotarea s-a facut prin donatii din partea elevilor în functie de necesarul operelor beletristice conform programei scolare. Cabinetul are peste 1000 de volume din care 60 de dictionare, studii de istorie si critica literara, opere belestristice.
Pentru a crea ambientul necesar receptarii literaturii, în cabinet si pe coridorul salii de clasa, s-au pus panouri care marcheaza “în imagini si citate” evolutia literaturii române de la origini pâna în prezent.
A existat o colaborare permanenta cu doamnele bibliotecare Maria Mihalcea si Elena Safta în sarbatorirea scriitorilor, a evenimentelor culturale precum si programe scolare. S-a amenajat coridorul de la biblioteca scolii cu “O istorie a literaturii române în imagini”, o harta literara precum si “Viata si activitatea lui Mihai Eminescu în imagini”, sub îndrumarea prof. Antigona Preda (2000-2002).
Pentru a stimula latura creativa si estetica a elevilor a functionat în “Liceul” nostru: cenaclul literar “Lira” condus de prof. Mihai Mustatea (1974-1980) iar din 2001 este numit “Poesis”, coordonator prof. Geanina Avram si Ana Maria Stanica; un grup satiric “cu si fara…energie” (1878-1995), montaje literare “de la batrânul Olt, lumina”, “Acum vom chema tara pe nume”, “Poemul inocentei”, textieri si îndrumatori prof. A. Preda si Ioana Predescu. Cu aceste formatii artistice s-au obtinut numeroase premii la concursurile judetene.

Trebuie amintit si despre formatia de dansuri a scolii, îndrumata de prof. Jidoveanu Olga, A. Preda, Ioana Predescu, pedagogul Dorina Ionescu si doamna coregraf Maria Constantinescu (de la Centrul de Creatie Vâlcea);

cercul dramatic “Mesterul Manole” (1980-1995) condus de prof. C-tin Manoli care a pus în scena numeroase piese de teatru “O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale, “Dresarea de fantome” de I. Baiesu etc; din anul 2000 cercul dramatic este condus de prof. C. Alexandrescu, G. Burcea, M. Udrea si a intrat, prin calitatea interpretarii si a textelor alese, în circuitul artistic vâlcean.
Exercitiul unei profesiuni se numeste vocatie atunci când raspunde la anumite nevoi adânci ale sufletului. Asa trebuie sa întelegem aparitia revistelor scolare “Lira” (1975-1977), prof. coordonator M. Mustatea, “Luminile Oltului” (1976), prof. coordonator M. Gheorghe, “Evrika” (1996), coordonator prof. Constantin Manoli, iar din 1999 apare revista “Prometeu”, coord prof. A. Preda si G. Trica. Din 2001 apare trimestrial sub îndrumarea prof. G. Trica, S. Olteanu si A.M. Stanica.
Cercul de folclor, culegere si conservare a textelor populare, prof. G. Trica.

Salonul literar vâlcean ce reuneste tineri creatori din tot judetul, coord. prof. G. Trica si C. Alexandrescu.
Notam rezultatele deosebite obtinute de elevii nostri la concursurile literare judetene si interjudetene care justifica bogata activitate extrascolara desfasurata la nivelul catedrei .
La concursul de creatie, literatura, arta plastica si foto “Vâlcea artistica”, initiat de Consiliul Judetean Vâlcea, Inspectoratul Scolar Judetean Vâlcea si Centrul Judetean de conservare si valorificare a traditiei si creatiei populare, Societatea Tinerilor Creatori si Artisti, au obtinut premii elevii Andrei David, Cristina Chelarescu, Cornel Zavoianu si Andreea Marga.
La Concursul national de proza scurta “Gib I. Mihaescu” au obtinut premii Andrei David, Cristina Chelarescu, Cornel Zavoianu, Oana Badoiu.
La Concursul National de poezie si interpretare critica a operei eminesciene “Porni Luceafarul”, editia a XIII-a, 14-16 iunie 2000, Botosani, elevului Cornel Zavoianu i s-a acordat premiul national de revista iar la Colocviul National “Mihai Eminescu”, Bucuresti premiul II pentru sectiunea creatie.
La concursul de creatie literara “Virgil Ierunca”, editia I, 4-5 mai 2001, Rm. Vâlcea s-au acordat premii elevilor: Andrei David, Cristina Chelarescu, Cornel Zavoianu.
La simpozinul interjudetean “Personalitatea lui Constantin Brâncoveanu”, editia I, Horezu, 31 martie 2001, s-au obtinut premii de catre elevii: Andrei David, Cristina Chelarescu, Cornel Zavoianu, Ioana Frunza.
Elevii Andrei David, Cristina Chelarescu, Cornel Zavoianu au fost pregatiti de prof. Antigona Preda, grad didactic I, Oana Badoiu si Andreea Marga de prof. Gabriela Trica, grad didactic II, Ioana Frunza de prof. Geanina Avram.

La concursul Europa unita- o provocare pentru cetateanul secolului XXI, cu cele doua sectiuni creatie literara (poezie, proza, teatru, eseu) si arta plastica (grafica, pictura, arta fotografica) la care jurizarea s-a facut de comisii de specialitate (poet, eseist, pictor) au fost premiati elevii: Cristina Chelarescu pentru eseu, desen, Andrei David pentru eseu, Andrei Farkas pentru eseu (premiul I), Radu Danciulescu (locul I pentru grafica), Dragos Smeu (locul I pentru grafica), Alexandru Codreanu (locul I pentru sectiunea foto).

S-au încurajat elevii cu potential creativ si în urma concursurilor de poezie, proza s-a tiparit volumul “Oglinda si oglinirea… sperantei” ce cuprinde creatiile elevilor premiate la concursurile judetene si interjudetene. Au urmat volumele de versuri “Dor de a fost odata”, autor elevul Andrei David, grafica realizata de eleva Cristina Chelarescu, colegi de clasa –a XII-a A, 2001; “Scrisoare peste ani”, versuri semnate de elevul Cornel Zavoianu, grafica apartine colegei de clasa Raluca Flenches –clasa a XII-a A, 2002, coordonator fiind prof. Antigona Preda în colaboare cu prof. Mariana Marica, dir. adj. si prof. inf. Corina Haloiu.
Multumim elevilor care ne-au ajutat, cu tot sufletul în realizarea activitatilor stiintifice si cultural-educative cât si domnilor directori Urea Ion, Dumitru Matacuta, Stelian Pârvulescu si Ion Florescu pentru sprijinul moral si material.
Mândria si emotia noastra sunt cât cuprinde inima, când vedem numele fostilor elevi în presa sau la televiziune, dovada a educatiei si a instruirii primite în Liceul Energetic.

Am încheia cu îndemnul lui N. Stanescu “Catre tânara generatie”: “Ah, voi scumpilor, / ocoliti, daca puteti, durerea…/înlocuiti-o, daca puteti, / cu mirarea”…pentru ca “Nu-i asa ca la mine e toamna/ si ca la tine e primavara?”; o dovedesc imaginile urmatoare.

Privind cartea ca un laborator al mintii si al sufletului, BIBLIOTECA scolii are un rol deosebit în educarea estetica a tinerilor.
Într-un spatiu spiritual ca România, unde potentialul creator este multiplu, unde scoala si cartea sunt menite sa stimuleze inteligenta si visul, biblioteca devine factor dinamizator de cultura profesionala si fântâna spirituala pentru tineretul scolar studios.
Înfiintata în anul scolar 1972, biblioteca Grupului Scolar Industrial Energetic a contituit sprijinirea procesului instructiv-educativ în toate laturile sale. Fondul de carte existent în biblioteca este de 26256 de volume, cuprinzând peste 20 de domenii. Frecventa lecturilor este predominant saptamânala, iar la unii elevi bilunara. Exista si tineri care detin o biblioteca dotata din familie si care vin rareori pe la biblioteca scolii.
Concluzia evidenta în decursul anilor reflecta realitatea unei lecturi de studiu scolar recomandata de catre profesori cu titlu de obligativitate. Biblioteca liceului nostru a oferit posibilitati egale de formare si informare a elevilor cu posibilitati materiale modeste si celor proveniti din medii subculturale, dovedindu-se astfel a fi un lacas de cult nediscriminatoriu si democrat, mai ales ca detine o moderna sala de lectura care le ofera posibilitatea studiului individual.

CATEDRA DE LIMBI MODERNE

Francis Bacon spunea ca “drumul spre stiinta trece printre limbile moderne”. Cunoasterea unei limbi de circulatie internationala este cheia comunicarii, iar fara comunicare nu exista progres. Iata de ce, indiferent de vremuri, în scolile romanesti, limbile moderne au existat si exista ca subiecte obligatorii în programele de învatamant.
Liceul nostru s-a bucurat de-a lungul existentei sale de prezenta unor profesori cu un înalt profil stiintific si moral, adevarate exemple pentru generatiile de elevi. Permiteti-ne sa îi prezentam:

Zapciroiu Marion 1973 – 1989 (limba germana)
Rosoga Nicoleta 1973 – 1997 (limba franceza)
Filipescu Rodica 1974 – 1990 (limba rusa)
Tomulescu Aglaia 1974 – 1990 (limba rusa)
Ionescu Gheorghita 1976 – (lima franceza)
Tilivea Rodica 1976 – (limba engleza)
Filatov Dadul Carina 1984 – 1986 (limba engleza)
Roua Micsunica 1990 – 1998 (limba rusa)
Simineanu Marcela Gabriela 1997 – (limba franceza)
Pavel Marie-Isabela 1997 – (limba engleza)
Maldarescu Daniela 1999 – 2000 (limba engleza)
Lazar Cristina Florina 1999 – 2000 (limba franceza)
Cercel Vasile Danut 2000 – (limba franceza)
Cioculeas Ileana Alina 2000 – (limba engleza)
Simeanu Gabriela Iuliana 2001 – (limba engleza)

În anii ’80, prin grija domnului director Urea Ion, liceul a fost înzestrat cu un modern laborator fonic, dotat cu cea mai noua tehnologie din acea vreme: magnetofon, pupitru de comanda conectat la castile existente la pupitrul fiecarui elev, retroproiector si diascol. Existenta acestor mijloace audio-vizuale au permis sporirea calitatii predarii si invatarii. Pe parcurs, aparatura a fost reînnoita iar azi dispunem de casetofon, televizor, videorecorder si copiator. Orele de limbi moderne se pot desfasura si într-unul din cele patru laboratoare de informatica, ale caror calculatoare sunt conectate la Internet.
Fiind liceu industrial, focalizat pe stiinta si tehnica, profesorii de limbi moderne au fost constienti ca în afara dezvoltarii celor patru abilitati (vorbire, scriere, citire si întelegerea mesajului oral) elevii trebuiesc înzestrati si cu un bogat vocabular tehnic si stiintific. De aceea, în cadrul comisiei metodice au fost discutate teme legate de predarea limbajului stiintific si a fost elaborat un mini-dictionar (ilustrat cu termeni tehnici existenti în manuale, care sa vina în ajutorul elevilor pentru progresul lingvistic.
Nu a fost neglijata nici cultura generala a elevilor si, în ciuda faptului ca în trecut programele scolare nu indicau predarea literaturii, s-au gasit modalitati de atragere a elevilor spre acest domeniu al artei, prin publicarea unor articole în reviste si participarea la simpozioane, unde efortul elevilor nostri a fost rasplatit cu numeroase premii. Iata, ca exemplu, bilantul Sesiunii Judetene de comunicari a elevilor din anul 1987: locul al II-lea, elevul Mihaescu Eduard cu referatul “Zgomotul si Furia” de William Faulkner, ca experiment în romanul secolului XX (coordonator prof. Rodica Tilivea); eleva Hiemesch Anne-Marie cu referatul “Micul Print”; elevul Guminski Traian cu referatul “Solidaritatea în romanul “Ciuma” de Albert Camus (coordonator prof. Gheorghita Ionescu) si locul al III-lea eleva Zgripcea Simona cu referatul Ipostazele eroului demonic Lermontovian (coordonator prof. Rodica Filipescu).
Elevii cu aptitudini deosebite au participat an de an si la Olimpiada de limbi moderne obtinand, spre onoarea scolii, rezultate foarte bune la etapele judetene. Este remarcabil faptul ca Sorin Smarandescu a obtinut mentiune la etapa nationala a olimpiadei de limba franceza de la Targu Jiu în anul 1990, iar Gheorghe Lucian Gugulici a participat la Olimpiada Nationala de limba engleza de la Sibiu în anul 2002. Performantele lor au fost si rodul stradaniei profesoarei Nicoleta Rosoga si Rodica Tilivea.
Predarea limbilor moderne a cunoscut o noua deschidere în ultimii ani. Motivatia elevilor este mai puternica deoarece cunoasterea unei limbi de circulatie internationala le ofera posibilitatea sa cunoasca noi culturi si civilizatii, sa studieze sau sa urmeze o cariera în strainatate. Iata doar cateva exemple: Catu Florin a absolvit Facultatea de Studii Economice a Colegiului Grinell, Iowa, SUA; Liviu Diaconu a primit titlul de Doctor in Stiinte în Canada, iar Robert Gavrila este angajatul Companiei Microsoft SUA.
Implicarea Consiliului Britanic, a Centrului Cultural Francez si a Institutului Puskin în programele de crestere a calitatii predarii limbilor engleza, franceza si rusa în tara noastra a fost benefica prin doua aspecte majore: perfectionarea cadrelor didactice si elaborarea manualelor scolare dupa standardele internationale. Dornici sa se autoperfectioneze, profesorii scolii noastre au participat la conferinte, cursuri si simpozioane. Prof. Micsunica Roua a luat parte la simpozionul “Metode noi în predarea limbii ruse” care s-a desfasurat la Moscova în anul 1995. Prof. Rodica Tilivea a luat parte la cursuri organizate de Ministerul Educatiei Nationale, Consiliul Britanic, Fundatia Soros si International House, Londra în anii 1991 (Iasi), 1992 (Pitesti), 1998 si 1999 (Calimanesti). Ca o apreciere a activitatii, Inspectoratul Scolar Judetean a numit prof. Micsunica Roua metodist la limba rusadin 1993 în 1998. Prof. Rodica Tilivea este metodist la limba engleza, membru în Consiliul Consultativ de Specialitate si membru în Comisia Nationala de Evaluare a manualelor scolare.
Preocuparile deosebite pentru tot ce este cultura si civilizatie franceza s-au materializat la prof. Gheorghita Ionescu în publicarea, în calitate de coautor a unei carti de texte interpretate pentru bacalaureat si, mai recent, a unei carti despre contributia regalitatii la dezvoltarea culturii în Franta.
Iata câte ceva din ceea ce am fost si suntem, noi, profesorii de limbi moderne ai acestui liceu. De-a lungul timpului multe s-au pierdut, au fost date uitarii… Ceea ce a ramas si va ramane sunt elevii nostri si realizarile lor, la care fiecare din noi a contribuit cu o farâma de suflet.

CATEDRA ISTORIE, STIINTE SOCIO-UMANE SI RELIGIE

Membrii catedrei:

Jidoveanu Olga 1973-1990
Niculescu Veronica 1975-1983
Canalc Iulica Marian 1976-1980
Constantinescu Floarea 1977-1980
Tudor Gheorghe 1978-1990
Balan Marin 1979-1982
Andrei Livia 1979-1985
Patrutescu Virginia 1980-1989
Purece Istrate 1980-2001
Bralosteanu Maria 1982-
Dragan Alexandru 1984-1986
Gheordunescu Ioana 1985-1986
Simioana Lucian 1987-1988
Iagar Mihaela Salomea 1990-
Samson Denisa 1997-1998
Baiasu Elena Nadia 1999-
Corovie Alina 1999-2000
Spînu Marian 2001
Popescu Emanoil 1998-1999
Raducu Ion 2000-
Sararu Ovidiu 2000-

Încredintati ca o educatie buna este izvorul întregului bine în “lume”, catedra noastra s-a preocupat permanent de transmiterea celor mai valoroase cunostinte din domeniul istoriei si stiintelor socio-umane. Astfel, prin intermediul orelor de istorie, filosofie, economie, psihologie si religie, s-au format tineri cu un profil moral avansat, cu o comportare demna si civilizata. Binele, adevarul, frumosul –valori perene ale umanitatii, au constituit temeiul întregii noastre activitati educative.
Pentru atingerea acestor obiective, profesor Olga Jidoveanu a înfiintat cabinetul de stiinte socio-umane constituind un model pentru toti profesorii din judet si în schimburile de experienta interjudetene.
Cabinetul de specialitate a fost dotat cu material didactic si stiintific, îmbogatit an de an prin efortul conjugat al profesorilor si elevilor. Ampla activitate stiintifica si culturala desfasurata de catedra noastra a facut ca liceul nostru sa fie cunoscut si apreciat la nivel judetean si national prin rezultatele obtinute la concursurile de specialitate, premiul al II-lea la filosofie faza nationala obtinut de elevul Sandu Cornel si locul al III-lea la economie obtinut de eleva Mocan Daniela.
Astfel, membrii catedrei, împreuna cu elevii, au participat la: sesiuni de referate si comunicari stiintifice, obtinând premii si mentiuni la nivel judetean, simpozioane: “Educatia pentru drepturile omului”, “Tineretul si biserica”, activitati educative prilejuite de sarbatorile nationale, concursul national “Cântarea României”, excursii si tabere nationale.
Au existat preocupari pentru elaborarea de studii si cercetari pe plan local (de istorie, psihologie), au fost publicate articole în reviste de specialitate: “Depolitizarea procesului de învatamânt” în revista “Tribuna învatamântului”, prof. Iagar Aurica. Au fost organizate cercuri stiintifice (cercul de istorie, economie, drepturile omului), elevii completându-si si aprofundându-si cunostintele de specialitate. Pentru perfectionarea activitatii proprii si pentru extinderea experientei valoroase, membrii catedrei au participat la cercurile pedagogice judetene si au sustinut lectii si referate apreciate de profesorii de specialiate din judet. Catedra de specialitate a avut în componenta, de-a lungul timpului, profesori metodisti (Balan Marin, Purece Istrate), inspectori scolari (Purece Istrate), directori adjuncti cu munca educativa (Iagar Aurica). Iagar Mihaela este formator national pentru psihologie si Iagar Aurica formator în educatia pentru drepturile omului si membru în comisia de selectie a manualelor alternative.
Prin întreaga activitate depusa, membrii catedrei s-au preocupat de buna pregatire a elevilor pentru examenul de bacalaureat, pentru admiterea în învatamântul superior, pentru olimpiade si concursuri scolare. Mentionam numele elevilor care au facut cinste catedrei de istorie, stiinte socio-umane si religie: Popescu Mihai, participant la faza nationala a olimpiadei de istorie, Purece Silviu, participant la concursul “Cultura si civilizatie” si Ionescu Madalin, participant la Simpozionul national de istorie.

CATEDRA DE MATEMATICA

Matematica a fost, este si va fi unul dintre pilonii acestui liceu. De ce? Pentru ca rezolvând probleme de matematica înveti sa gândesti mai clar si mai rapid, sa-ti organizezi idelile si cunostintele, sa depasesti dificultatile într-o întrecere cu sine, în care exista un singur câstigator: tu însuti. În acest context, catedra de matematicieni a urmarit dezvoltarea capacitatilor elevilor de a reflecat asupra lumii, de a formula si rezolva probleme pe baza relationarii cunostintelor din diferite domenii, precum si înzestrarea cu un set de competente capabile, valori si atitudini, menite sa asigure o integrare profesionala optima. Metodele si tehnicile de predare au fost alese astfel încât sa existe o apropiere a continuturilor învatarii de practica învatarii eficiente. În centrul atentiei a fost elevul si nu predarea ca atare, accentul trecând de la ce sa învete, la în ce scop si cu ce rezultate.
Toate acestea si nu numai le-au avut în centrul atentiei de-a lungul anilor membrii acestei catedre:

Urea Ion 1972-
Ureche Ion 1973-
Litoiu Ion 1973-1984
Florescu Elena 1974-
Matacuta Dumitru 1975-
Matacuta Maria 1975-
Coltan Elena 1976-
Florescu Ion 1978-
Scarlatescu Ecaterina 1979-1989
Drugan Constantin Toma 1984-1987
Ghitan Marin 1984-1989
Buse Constantin 1985-1986
Boada Ileana 1986-1990
Gherghinaru Ion 1990-1991
Iacob Gheorghe 1987-1988
Craciunescu Dumitru 1987-1989
Tinctorescu Adriana Irina 1995-1999
Gorgota Vasile 1997-2000
Neacsu Steluta 1998-
Smarandache Cristina 1999-
Bârzescu Ion Catalin 2001

Pentru a crea un cadru specific întelegerii si receptarii fenomenului stiintific al matematicii, s-a amenajat un cabinet de matematica, s-a confectionat material didactic constând din planse, panouri si figuri geometrice. Toti membrii catedrei au fost preocupati de propria pregatire profesionala, participând la cursuri de perfectionare, sustinându-si gradele didactice la timp si cu succes, prin publicatii în: “Scoala Vâlceana”, “Revista de matematica a elevilor din Timisoara” (Ureche Ion), Gazeta de matematica –seria B (Matacuta Dumitru, Florescu Ion si Ureche Ion), Tribuna Învatamântului. Întreaga catedra a realizat în anii 1999, 2000, 2001 culegeri cu variantele propuse pentru examenul de bacalaureat. Profesorii Urea Ion si Coltan (Popa) Elena au fost autorii unei culegeri de probleme de geometrie în spatiu (cls. a X-a) în 1983, prof. Florescu Ion si Ureche Ion autori ai unei culegeri de probleme de geometrie plana (cls. a IX-a) în 1985.
De asemenea, întreg colectivul catedrei s-a implicat în organizarea Concursului interjudetean “Gh. Titeica” în 1989 si a Olimpiadei Nationale de matematica în 1991 si 2002, organizate la noi la liceu. Profesorii Florescu Ion, Matacuta Dumitru si Ureche Ion au facut parte din Comisia judeteana de elaborare a subiectelor pentru Olimpiada judeteana (1997). Membrii catedrei au facut doua variante de programa pentru liceu la solicitarea Ministerului Educatiei si Cercetarii în 1998. La nivelul Cercului Metodic pe oras s-au tinut lectii deschise, referate, simpozioane, iar parte din materialele prezentate au fost publicate în revistele Casei Corpului Didactic.
Pentru activitatea depusa în slujba matematicii, au primit distinctia de “Profesor Emerit” profesorii: Urea Ion (1986), Coltan Elena (1988). Cu prilejul Împlinirii a 100 de ani de la aparitia revistei “Gazeta matematica”, Sociatatea de Stiinte Matematice a conferit “Diploma Jubiliara” profesorilor Urea Ion, Ureche Ion, Matacuta Maria, Matacuta Dumitru, Florescu Ion, Florescu Elena, Coltan Elena. Tot ca o recunoastere a activitatii în catedra de matematica (si nu numai) din acest liceu au fost promovati în functii de raspundere: prof. Urea Ion –Inspector Scolar General 1985-1990, prof. Florescu Ion –Inspector Scolar General 1998, iar ca inspectori metodisti profesorii: Urea Ion, Florescu Ion, Matacuta Dumitru.
Ca o încununare a muncii depuse, rezultatele la concursurile de specialitate vin sa sustina cele enumerate mai sus: Rosoga Adrian –mentiune la faza pe tara (1982), Gavrila Robert –participant la faza pe tara (prof. Ureche Ion), Dan Motoc –mentiune speciala la concursul interjudetean “Gh. Titeica” (1989) (prof. Matacuta Maria), Buse Constantin, Balasel Adrian (…la faza pe tara), (prof Urea Ion), Smeu Alexandru –participant la faza pe tara (1983), Oiste Viorel –mentiune la “Gh. Titeica” (1983), Deaconu Liviu mentiune la faza nationala si membru al prelotului olimpic (1988), Andreescu Sorin –mentiune la “Gh. Titeica” 1995 (prof. Coltan), Drasovean Delia –participant la faza nationala (1987) (prof. Florescu Elena), Bunescu Razvan, Oprea Constantin, mentiune la “Gh. Titeica” (1993) si participanti la faza nationala, 1993 (prof. Matacuta Dumitru).
Faima acestui liceu este purtata peste ani, atât în tara cât si peste hotare de fostii absolventi, astazi profesori valorosi de matematica, ingineri, informaticieni, oameni de stiinta cu renume.

CATEDRA DE INFORMATICA

Catedra de informatica a liceului s-a înfiintat începând cu semestrul al doilea al anului scolar 1999-2000. De-a lungul anilor, printre cei care au pregatit elevii în specialitatile informatica si tehnologii asistate de calculator amintim pe Camelia Sztoika în perioada 1994-1996, Ovidiu Mihail Dumitrescu în perioada 1996-1998 Luisa Ciochina si Elena Emilia Matei în perioada 1999-2000. În prezent catedra are urmatorii membrii: Corina Gratiela Haloiu din 1995, Anamaria Magdalena Hancu din 1999, Remus Alin Iliescu, Simona Daniela Mihai si Rodica Maria Mustatea din 2000, Cristian Alin Udrea, Simona Elena Gaspar si Florin Ionut Constantin din 2001.
Dispunem de o dotare cu tehnica de calcul concretizata în 28 de calculatoare performante, amplasate în 4 laboratoare. Înca din iarna anului 1999 sistemele au fost interconectate în retea iar din vara aceluiasi an avem si conexiune la Internet prin linie închiriata. Ne puteti vizita la adresa web: http://www.liceuenergetic.3x.ro sau scrie pe adresa de e-mail: energetic@flash.ro.
Cu toate ca profilul de informatica a fost înfiintat doar în anul scolar 1993-1994, rezultatele la concursurile nationale, interjudetene si la olimpiadele nationale de specialitate n-au întârziat sa apara.
Andrei David a stiut sa marcheze trecerea sa prin acest liceu cu o serie de realizari deosebite dintre care amintim câteva. În 1998, la Oradea, la faza nationala a olimpiadei de informatica obtine premiul al III-lea iar în 2000, la Constanta si în 2001 la Bacau obtine mentiune. La Concursul interjudetean de matematica si informatica “Nicolae Paun”, desfasurat în Rm. Vâlcea, în 1998 obtine premiul I, iar în 1999 premiul al II-lea. A participat doi ani scolari consecutivi la Concursul international de programare al Gazetei de informatica “Bursele Agora”, iar în 2000 este printre cei 10 finalisti si în urma probei contra timp desfasurata la Cluj în 17 iunie 2000 se claseaza al patrulea.

Traian Bratucu a obtinut în 1996, la faza nationala desfasurata la Suceava, premiul special pentru cel mai bun punctaj al lotului vâlcean, iar în 1998 mentiune la concursul Infoeducatia, Focsani.
Suntem convinsi ca garantia de a fi bun profesor ne-o poate oferi doar elevul, cel care, student fiind, trece nu întâmplator pragul scolii sale, pentru a spune un simplu multumesc. Este locul unde se sudeaza suflete, caci aici fiecare are de învatat de la celalalt, elev sau dascal. Si poate, nu întâmplator, cine revine aici cauta mai întâi portile laboratoarelor de informatica. Va lasam sa-i întrebati pe ei ce înseamna informatica la Energetic. Pentru ei, pentru cei ce dau sens existentei si trudei, un sincer Multumesc! din partea celor ce ramân.

CATEDRA DE FIZICA

«Gândirea conduce lumea, stiiinta trebuie sa elaboreze o morala. Constructiile intelectuale se traduc în constructii sociale.»
Membri catedrei

Pîrvulescu Stelian 1972-
Iarinay Christa 1973-1998
Manescu Florian 1974-
Teodorescu Aurora 1975-
Buzatu Dumitru 1975-1976
Jianu Ana 1983-1984
Pondiche Florica 1983-1999
Belgun Veronica 1990--
Bajan Gervend 1990-1991
Scârlea Larisa 1998-2001
Olteanu Simona 1999-

pentru buna desfasurare a orelor de specialitate cu caracter aplicativ în anii 1975-1977 au amenajat laboratorul de fizica, iar dotarea si adaptarea acestuia la cerintele programei scolare s-a facut permanenet. Cu forte proprii (profesori, maistri instructori, elevi) s-a confectionat la atelier mobilierul, instalatia electrica la mese, instalatia de obscurizare actionata electric, dispozitive, aparate, planse, panouri cu dispozitive de simulare. În anul scolar 2001-2002 s-au instalat în laboratorul de fizica sase monitoare legate la un calculator ce permit simularea unor experimente inaccesibile cu materialul didactic existent. De asemenea, s-a amenajat laboratorul al doilea de fizica în vederea descongestionarii primului laborator ca urmare a diversificarii claselor ce studiaza optional ,,Tehnici de laborator’’.
S-au elaborat si aprobat la nivelul Inspectoratului Scolar programele pentru ,,Tehnici de laborator” pentru clasele IX-XI si s-au pus la punct materialele si aparatele necesare desfasurarii experientelor necesare parcurgerii acestor programe.

La nivel judetean, catedra de fizica a fost implicata în schimburi de experienta prin activitatea metodica si stiintifica (demonstratii de laborator, lectii deschise, referate metodico-stiintifice, simpozioane) prilejuite de cercurile metodice si sesiunile de comunicari de ,,Ziua liceului’’. La nivel national am întretinut relatii de colaborare cu liceele energetice similare din Cluj, Craiova, Deva, Piatra Neamt, Târgu Mures, prin vizite reciproce cu elevii si informari metodico-stiintifice de specialitate. Catedra de fizica a fost total implicata în organizarea fazei nationale a Olimpiadei de fizica în anul 1996 si a taberei nationale de fizica în 1985.
Profesorii Iarinay Christa, Pârvulescu Stelian si Manescu Florin sunt metodisti ai Inspectoratului scolar judetean, iar profesorul Popa Florin a functionat ca inspector de personal în cadrul ISJ. Vâlcea.
Prezentam o parte din rezultatele obtinute de elevii nostri la olimpiade si concursuri: Baiasu Sorin, cls. a X-a, mentiune, Timisoara, 1988, prof. S. Pârvulescu, Ilinescu Adrian, cls. a XI-a, mentiune, Timisoara, 1988, prof. S. Pârvulescu, Rosoga Adrian, cls. a X-a, premiul al III-lea, Bucuresti 1985, cls. a XI-a mentiune, Drobeta Turnu Severin 1986, prof. Stelian Pârvulescu, David Petronela, cls. a IX-a, premiul al III-lea, Timisoara, 1994, cls. a X-a, mentiune, Galati, 1995, cls a XI-a, mentiune, Rm. Vâlcea, 1996, prof. S. Pârvulescu, Gavrila Robert, cls. a XI-a, mentiune, 1982, prof. Florin Manescu, Cireasa George, cls. a IX-a, premiul al III-lea, Concurs interjudetean Turnu Severin, prof. Florin Manescu. Elevii Vaduva Ion, 1981, Smeu Alex, 1983, Ichim Laura, 1989, Zaharia Liviu, 1992, Malauca Olivian, 1993 pregatiti de prof. Iarinay Christa, au fost promovati la faza pe tara a olimpiadei nationale de fizica.
Din anul 1990 fazele judetene ale olimpiadei de fizica inclusiv proba practica de laborator s-au desfasurat la liceul nostru.

CATEDRA DE CHIMIE


Profesorii de chimie nominalizati pe parcursul a 30 de ani de activitate, a Liceului Energetic sunt:

Barbulescu Viorica Aurora
Ghitescu Rodica
Stanigut Iulia
Gubandru Paraschiva

Vorbind despre învatamântul chimie, îl asociem cu istoria industriei chimice de pe platformele orasului Rm. Vâlcea si înfiintarea Liceului ind. energetic în 1972. Atunci s-au pus bazele laboratorului de chimie dotat cu: 10 truse de chimie-liceu, planse, seturi de diapozitive, reactivi chimici, ulterior cu aparatura electrica necesara: diascol, aparat de distilare a apei, aparat preparare a gazelor, aparat Kip, alimentatoare. În laborator pot fi efectuate lucrari pe teme de chimie anorganica, analitica, organica.
Noul curriculum scolar pentru chimie are în vedere formarea la elevi a urmatoarelor valori si atitudini: manifestarea curiozitatii stintifice în întelegerea fenomenului chimic folosind modelarea si algoritmizarea în rezolvarea de situatii problema si interpretarea rezultatelor, formarea deprinderii de a utiliza concepte si metode specifice chimiei pentru rezolvarea unor probleme practice întâlnite în viata cotidiana, realizarea unor conexiuni cu caracter interdisciplinar, al chimiei cu: fizica, biologia, matematica, tehnologia, folosirea cunostintelor stiintifice si a abilitatilor mentale în scopul luarii deciziilor în probleme de inters general.
În cadrul catedrei s-au facut activitati în legatura cu locul si rolul chimiei în realizarea unui învatamânt formativ, sesiuni de comunicari stiintifice în cadrul cercului de chimie pe judet: 1988 ,, În curând proteine sintetice“, 1995 ,,Despre LSD- descriere si efecte”. Pe parcursul anilor prin activitati la nivelul orelor de clasa si laborator, al olimpiadelor scolare, vizite la Combinatul Chimic Rm. Vâlcea, au reusit sa insuflam unora dintre elevii nostrii pasiunea pentru chimie. Actualmente fosti elevi ai liceului nostru au urmat facultati pe baza de chimie: Mihai Rodica-medic, Luca Alina-medic, Trupina Monica-profesor chimie, Copilu Virginia-profesor chimie.
Evident, activitatea profesorilor catedrei este un plin progres ceea ce se exprima prin ocuparea locului II pe tara în anul scolar 2000-2001 la Olimpiada Nationala: Stiintele Pamântului. Lotul de elevi participanti fiind format din: Lazureanu Carla, Acasandrei Laurentiu, Iancu Catalin –XI-A, prof. Ghitescu Rodica si Marga Andeea –X-A, prof. Stanigut Iulia, cât si prin contributia la actualizarea si îmbogatirea bazei materiale a laboratoruli în cursul anilor 2001 si 2002.
Liceenilor, noi profesorii de chimie le spunem prezent la 30 de ani cât si peste timp.

CATEDRA DE BIOLOGIE-GEOGRAFIE

Catedra de biologie prin profesorii:

Popa Felicia 1974-1988
Marian Florica 1977-1978
Pigui Nicolae 1978-1990
Florica Veronica 1986-1990
Fieroiu Veronica 1987-1989
Petrescu Ion 1990-
Frandos Gheorghita 1990-1998
Vochitu Carmen Constantina 1999-
Nitoi Mihaela Simona 2000-2001
Bârzescu Venera 2001

dispune de o sala pentru laborator cu o dotare corespunzatoare-5 truse biologie-liceu, 27 microscoape, diferite aparate, ex-pneumograf, clinostat etc., aparat tv. cu video, planse, seturi de diapozitive si casete video, preparate microscopice fixe si unele colectii. În laborator pot fi efectuate diferite observatii si lucrari practice pe teme de biologie vegetala si animala, iar cu ajutorul unor panouri (cu instalatie electrica) pot fi simulate diferite structuri, ex. nervii cranieni, functia de conducere a maduvei spinarii etc.
În cadrul catedrei s-au facut o serie de contributii în legatura cu locul si rolul biologiei în realizarea unui învatamânt formativ (Comunicare la Congresul de biologie, Iasi, 1992, prof. Petrescu Ion în colaborare cu inspectorii Ploaie Gheorghe si Popescu Lorin). În anul 1992, prof. Petrescu Ion si Ghita Procopie au întocmit Ghidul activitatii dirigintelui, care a fost distribuit în licee si scoli generale prin grija C.C.D. Vâlcea. În anul 1998, prof. Petrescu Ion în colaborare cu prof. Ploaie Gheorghe si Popescu Lorin, sub coordonarea directorului Florescu Ion, au elaborat brosura “Sex, sexualitate, educatie”, lucrare difuzata în scolile si liceele din judet, precum si în alte judete. În anul 2001, prof. Petrescu Ion, în colaborare cu prof. Ploaie Gheorghe si Popescu Lorin au elaborat “Manualul de Microbiologie a resurselor naturale”, manual pentru clasa a-X-a de liceu, care s-a bucurat de aprecieri pozitive din partea unor colective de profesori din judetele Vâlcea, Arges, Mures, Bucuresti si altele. Se poate mentiona si preocuparea pentru cercetarea stiintifica a profesorului Petrescu Ion, materializata prin investigatii în teren si în laborator în cadrul unui colectiv de cercetare al Sectiei Endocrinologie, Spitalul Nr.2 Rm. Vâlcea. Rezultatele unor astfel de cercetari au fost comunicate în cadrul mai multor simpozioane si congrese pe aceasta tema.
De asemenea, se mai poate sublinia ca profesorii catedrei au fost si sunt inspectori metodisti de spcialitate efectuând o serie de inspectii pentru acordarea gradelor didactice. Evident, activitatea profesorilor catedrei este în plin progres, ceea ce se exprima atât prin rezultatele în activitatea de predare–învatare la elevi, cât si prin contibutia la actualizarea si îmbogatirea bazei materiale a laboratorului.
În cursul anilor, o serie de absolventi au urmat învatamântul medical superior, Mihai Rodica, Bunoiu Celesta, Mihai Popa (Facultatea de Medicina). Multi absolventi au urmat cursurile scolii postliceale sanitare din Rm. Vâlcea (Chita Alina, Lazureanu Anisoara) astazi fiind încadrati asistenti medicali în spitale din Judetul Vâlcea.
Participarea profesorilor la diferite simpozioane judetene si nationale evidentiaza preocuparea pentru o perfectionare continua, care este în masura sa conduca la succesul scolar al elevilor în domeniul biologiei.

Membrii catedrei de geografie:

Capra Maria 1978-1990
Stancescu Ana 1984-1987
Ghita Procopie 1990-
Ciuca Iulia 1997-1998
Trusca Livia Ramona 1997-1998
Ilinca Diana Nicoleta 1999-
Alexe Dragos Alexandru 2000-2001
Popescu Teodora 2001
Breazu Viorica 1988-1989

au urmarit sa faca din obiectul “geografie” un instrument eficace pentru formarea capacitatilor, priceperilor si deprinderilor specifice, educarea în spiritul dragostei de patrie si de frumusetile acesteia si sa faca din elevi adevarati turisti si aparatori ai naturii.
Constienta de aceste obiective, doamna profesoara Maria Capra a amenajat un cabinet de geografie dotat cu planse, harti, tablouri, albume, atlase. Cabinetul dispune de o colectie de roci minerale, magmatice, sedimentare si metamorfice donata de profesor Christa Iarinay în 1978.
Dotarea cu mijloace audio-vizuale s-a facut dupa 1990 prin prin grija domnului profesor Ghita Procopie.
Un rol deosebit în educarea elevilor prin obiectul geografie l-a avut activitatea extrascolara constând în drumetii si excursii în orizontul local si national, la obiectivele energetice: barajul de la Vidra, Lotru, Vidraru, Somesul Mic, la statia meteorologica de pe vârful Cozia. Sudarea colectivului de elevi s-a facut si prin excursiile organizate de doamna profesoara Maria Capra, pe cele mai frumoase trasee turistice din tara, avându-se în vedere cunoasterea de catre elevi a formelor specifice de relief, a faunei, a florei si a lacurilor: Pestera Muierii, Portile de Fier II, Poiana Brasov, Defileul Rucar-Bran, Cetatile Ponorului, Pestera Ursilor, Scarisoara, Cheile Turzii, Geoagiu Bai, Tg. Jiu. S-a pus accent pe valoarea educativa a obiectivelor religioase din judetul Vâlcea si, în mod special, nordul Moldovei: Govora, Bistrita, Cozia, Moldovita, Sucevita, Putna, Voronet, Gura Humorului, Mânastirea Trei Ierarhi, Cetatea Neamt si orasele importante ca centre culturale de pe întreg cuprinsul tarii. Trebuie mentionata si preocuparea pentru cunoasterea tarilor vecine, concretizata în excursiile organizate de doamna profesoara Maria Capra în Bulgaria, Ungaria, Uniunea Sovietica (Rusia).
Participantii la excursii au venit în contact cu întreaga gama de frumos si simtire ce poate oferi o tara ca România. Cine ar putea uita privelistile admirate de pe Muntii Godeanu, Retezat, Fagaras, Bucegi, Parâng, Cozia, Capatânei?

CATEDRA DE ELECTROTEHNICA

Desfasurându-si activitatea în cadrul Liceului Energetic, catedra de electrotehnica a avut înca de la început o importanta deosebita în dezvoltarea si afirmarea acestuia.
Competenta si seriozitatea ”profesionistilor”, ingineri si maistri care si-au asumat raspunderea muncii nobile dar si foarte grele de profesor, au contribuit de-a lungul anilor la performantele elevilor ce au adus prestigiul acestui liceu. Cei ce si-au dedicat ani importanti din viata precum si munca si mai ales cunostintele cladirii acestui “Templu de cunoastere” sunt

Cazanescu Dumitru Maistru 1972-
Unguroiu Rodica Profesor 1972-1976
Pantelimon Florea Maistru 1973-
Safta Nicolae Profesor 1974-1997
Dumitrascu Stefan Maistru 1975-1990
Gornistu Constantin Maistru 1976-1991
David Vintila Profesor 1976-2001
Sogorescu Vasile Profesor 1978-
Stoica Marin Maistru 1980-
Trica Vasile Maistru 1980-1995
Marica Mariana Profesor 1985-
Ancutoiu Marin Maistru 1987-
Busuioceanu Nicolae Maistru 1990-
Filip Irinel Profesor 1991-
Munteanu Melania Profesor 1991-1994
Dadu Jenica Profesor 1992-
Munteanu Aurelian Profesor 1999-2000
Cretu Petru Maistru 2000-
Purece Mironela Profesor 2000-2001
Smaranda Florentina Profesor 2001
Serbanescu Silviu Sorin Profesor 2001

Asa cum statistica o arata toti cei ce au pasit pragul acestui liceu au facut-o pentru a contribui la educarea si formarea elevilor si nu doar pentru a trece o vreme pe aici. Necesitatea materializarii în practica a cunostiintelor tehnice ce se predau la aceasta catreda, a dus la preocuparea permanenta a membrilor catedrei pentru dotarea liceului cu laboratoare si ateliere de specialitate.
Astfel, prin sponsorizari si autodotare, sub îndrumarea nemijlocita a inginerilor Safta Nicolae, David Vintila, Unguroiu Rodica si a maistrilor Cazanescu Dumitru, Pantelimon Florea, Dumitrascu Stefan, Gornistu Constantin a luat fiinta Laboratorul de electrotehnica. La amenajarea si dotarea acestui laborator s-a tinut cont de profilul claselor din liceu si deci de necesitati, în acest spatiu putând executa atât lucrari de laborator, de masurari electrice, de masini electrice si de protectii prin relee cât si ore de instalatii electroenergetice.
Datorita dezvoltarii electronicii precum si patrunderii acestea în toate domeniile de activitate si liceul nostru s-a preocupat în acest sens dotându-se cu un laborator de electronica. Materializarea acestuia a fost posibila prin munca inginerilor din catedra si anume: Marica Mariana, Sogorescu Vasile, Dadu Jenica, Filip Irinel si a maistrilor Busuioceanu Nicolae, Acutoiu Marin, Stoica, Pantelimon Florea, Cretu Petre.
Alaturat Liceului se afla cladirea Atelierului scoala unde s-au amenajat de-a lungul anilor doua ateliere de practica profil electric si unul profil electronic. Pe parcusul anilor laboratoarele si atelierele de practica au fost întretinute, reparate si s-au facut noi dotari prin grija conducerii scolii. Membrii catedrei s-au perfectionat continuu la ora actuala având trei ingineri cu gradul I (dl. ing. Safta Nicolae fiind si inspector scolar), 2 inginerii cu gradul II si 4 maistri cu gradul I. Membrii catedrei au manifestat un interes permanent de autoperfectionare, ei participînd la diverse cursuri dintre care amintim P.I.L.E. Craiova, 1986.
Liceul a fost prezentat si la consfatuiri si simpozioane nationale în 1981 si 1989 prin reprezentantul sau ing. Safta Nicolae ca director adjunct. Avem si autor de programe pentru scoala postliceala (ing. Dadu Jenica), autori de mijloace de învatamînt (Ing. Safta Nicolae si Sogorescu Vasile)- seturi de diapozitive cu Aparate electrice de comutatie realizate în 1983 în colaborare cu ANIMAFILM- Bucuresti, precum si participant la elaborare de “Ghid metodologic pentru aplicarea programelor scolare-Tehnologii” de M.E.C. (Mariana Marica) La nivel judetean si national liceul a participat cu exponate realizate de elevi si absolventi: Rm. Vâlcea, Alexandria, Sibiu etc. Inginerii din catedra si-au facut simtita prezenta si în cadrul comisiilor nationale si judetene participând la comisii de elaborare subiecte si cumisii de corectare pentru Olimpiadele nationale, ing. Safta Nicolae (1983, 1984, 1986, 1993, 1997) si ing Marica Mariara (1992, 1993, 1994). De asemenea, în cadrul catedrei activeaza ca inspectori metodisti domnii ingineri Safta Nicolae si Sagorescu Vasile.
Competenta, seriozitatea si mai ales munca inginerilor, maistrilor si a elevilor îndrumati de acestia au adus numerose premii la olimpiadele scolare dintre care mentionam
Electroenergetica
• Baiasu Sorin, clasa a X-a, locul I, faza nationala electroenergetica Timisoara, 1982, prof. Safta Nicolae
• Constantin Marian, clasa a XI-a, locul al III-lea, faza nationala electroenergetica, Brasov, 1984, prof. Safta Nicolae, prof. David Vintila
• Dumitriu Romeo, clasa a X-a, locul I, faza nationala electroenergetica, 1985, Rm. Vâlcea si premiul special pentru cea mai buna lucrare, prof. Safta Nicolae
• Mutu Ionel, clasa a XI-a, locul al III-lea, faza nationala electroenergetica, 1989, Cluj, prof. Safta Nicolae, prof. David Vintila
• Revencu Mihai, clasa a XI-a, locul al II-lea, faza nationala electroenergetica, 1992, Timisoara, prof. Marica Mariana, prof. Safta Nicolae
• Bogoi Constantin, anul III profesionala, locul al II-lea, faza nationala electroenergetica, 1992, Câmpina, prof. Marica Mariana, prof. Safta Nicolae
• Raducu Alin, clasa a XI-a, locul I faza nationala electroenergetica, 1998, Galati, prof. Dadu Jenica
• Cosac Ion, clasa a XI-a, mentiune faza nationala electroenergetica, 1998, Galati, prof. Dadu Jenica
Electrotehnica
• Marica Toma, clasa a X-a, mentiune electrotehnica, Brasov, 2000, prof. Filip Irinel
• Marica Toma, clasa a XI-a, mentiune electrotehnica, 2001, Drobeta Turnu Severin, prof. Filip Irinel
• Neata Florin, anul III profesionala, locul I faza nationala, electrician CSRE, 2001, Galati, prof. Dadu Jenica
• Marica Toma, clasa a XII-a, locul I, faza nationala electrotehnica, Timisoara, 2002, prof. Filip Irinel
Electronica
• Soare Andrian, clasa a XI-a, premiul al II-lea faza nationala electronica, 1997, Tg. Jiu, prof. Marica Mariana
• Soare Adrian, clasa a XII-a, mentiune, faza nationala electronica, 1998, Cluj Napoca, prof. Marica Mariana
• Iancu Constantin Razvan, clasa a X-a, mentiune, faza nationala electronica, Drobeta Turnu Severin, 1999, prof. Marica Mariana
• Iancu Constantin Razvan, clasa a XI-a, premiul al III-lea, faza nationala electronica, Bucuresti, 2000, prof. Marica Mariana
• Geanovu Adrian, clasa a XI-a, mentiune, faza nationala electronica, Cluj Napoca, 1999, prof. Marica Mariana
• Geanovu Adrian, clasa a XII-a, premiul al II-lea, faza nationala electronica, Galati, 2000, prof. Marica Mariana
Rigorile impuse de specificul meseriei nu au împiedicat membrii catedrei sa organizeze si alte activitati cum ar fi:
• excursii tematice la CHE din tara (portile de fier, CHE Lotru-Ciunget, Bradisor, Arges etc.)
• cercul de turism montan (organizator Marica Mariana)
• manifestari stiintifice organizate în fiecare an de ziua liceului si cu alte ocazii.
Acestea sunt principalele realizari ale catedrei de electrotehnica, realizari care au dus la cresterea continua a prestigiului acestui liceu în cei 30 de ani de activitate.

CATEDRA DE CONSTRUCTII

Înca de la înfiintarea scolii au functionat clase de Constructii hidrotehnice, constructii structuri, iar din anul scolar 1999-2000 avem si clase cu profil “Protectia Mediului”, asa se explica numarul profesorilor ingineri de specialitate în acest domeniu.

Florescu Teodor Profesor 1972-1979
Budeanu Ion Maistru 1974-
Oproiu Cornel Profesor 1974-1984
Oprea Gheorghe Profesor 1975-
Smarandescu Grigore Profesor 1975-1976
Otarasanu Constantin Maistru 1975-1978
Vîlcu Mihai Maistru 1976-
Lixandru Vasile Profesor 1976-1978
Muresan Zaharia Profesor 1977-1978
Belivaca Ileana Letitia Profesor 1978-1979
Iova Marin Profesor 1979-1983
Stoica Dumitru Maistru 1979-2001
Frunza Dorel Profesor 1980-
Tolea Adam Maistru 1984-
Banita Nicolae Maistru 1984-1987
Vâtca Camelia Maria Profesor 1991-1992
Panoiu Delia Profesor 1992-1994
Bunea Iuliana Profesor 1995-1998

Domnii ingineri si maistri cu o buna pregatire de specialitate au obtinut rezultate deosebite la partea teoretica, dar si la cea practica cu elevii de la acest profil.
Domnul inginer Cornel Oproiu este autorul manualului “Utilajul si tehnologia Constructiilor hidrotehnice”, 1982, iar domnul Dorel Frunza autor de programe scolare pentru scoala de maistri-profil Constructii hidrotehnice. Membrii catedrei au realizat un proiect de programa scolara si modele de subiecte pentru examenul de bacalaureat pentru disciplinele tehnice, sesiunea 1999.
Membrii catedrei noastre au colaborat în permanenta cu colegii nostri din scoala cât si cu cei din specialitatea noastra din judet în realizarea unor programe scolare precum si discutarea celor existente. Am articipat la cercurile de specialitate organizate la nivel de Municipiu si la alte activitati în vederea perfectionarii noastre. În cadrul Catedrei noastre ing. Frunza Dorel este inspector metodist participând la mai multe inspectii la colegi din municipiu si judet, la solicitarea Inspectoratului Scolar.
Pentru a întelege mai usor notiunile predate atât la partea teoretica cât si practica înginerii si maistrii au realizat urmatoarele cabinete si ateliere de specialitate:
• Cabinetul de beton –coordonator ing. Oproiu Cornel
• Cabinetul de constructii hidrotehnice –coordonator ing. Frunza Dorel
• Cabinetul de constructii structuri –coordonator ing. Iova Marin
• Atelierul de tâmplarie –coordonatori subinginer Oprea Gheorghe, maistru. Vâlcu Mihai
• Ateliere de constructii –coordonatori maistrii Stoica Dumitru si Tolea Adam
Sunt foarte multi elevi care au terminat la scoala noastra la acest profil si au urmat cursurile scolilor portliceale de maistri si scolilor superioare, unii dintre ei ocupând în momentul de fata functii importante (ing. Constantin Gheorghe, Director Comercial la A.C.H). Elevii care nu au urmat o alta scoala, au devenit buni muncitori, lucru recunoscut de conducatorii unitatilor în care lucreaza. Elevii nostri au participat la mai multe simpozioane la nivel Judetean obtinând rezultate bune. În anul 1998 elevul Deaconeasa Nicolae a obtinut locul I cu tema ,,Surse neconventionale de energie” îndrumator ing. Frunza Dorel.
La concursurile pe meserii, faza pe tara, elevii nostri au obtinut urmatoarele rezultate:
• Nicolaescu Ion “Bratara de aur”- la Drobeta Turnu Severin, îndrumatori ing. Frunza Dorel, Stoica Dumitru, maistru.
• Popescu Gabriel -premiul al III-lea, Bacau, 1993, îndrumatori ing. Frunza Dorel, subinginer. Oprea Gheorghe, Stoica Dumitru, maistru.
• Neacsu Viorel -premiul al III-lea, Cluj-Napoca 1998, îndrumatori ing. Frunza Dorel, ing. Oprea Gheorghe, Stoica Dumitru, maistru.
Gheorghe Oprea, subinginer, Mihai Vâlcu, maistru, împreuna cu elevii de la profilul constructii au realizat mobilier pentru cabinetele si laboratoarele din scoala, au participat la realizarea unor lucrari la unele obiective din incinta scolii: camine internat, sala sport, teren sport, betonarea aleilor.

CATEDRA DE EDUCATIE FIZICA SI HANDBAL

«Sa nu va închipuiti ca sanatatea este numai un dar al norocului. În realitate, ea atârna de noi, daca nu în întregime, cel putin în cea mai mare parte.»
Membrii catedrei de educatie fizica si sport au beneficiat de o bogata baza sportiva.

Butollo Constatin 1974-2001
Ecaterinescu Mihai 1975-1976
Constantinescu Ion 1975-2000
Craciunica Domnica 1976-
Rosca Aurelian 1998-
Sima Niculina 1999
Tosum Augustin Constantin 1999-2001
Culinovschi Dan Corneliu 2000-
Gheorghe Ionel 2000-
Balanescu Laura 2000-2001
Stranutu Ionut 2001
Tudora Mariana 2001

O contributie deosebita la constructia salii de sport a avut-o prof. Butollo Constantin, la finalizarea, amenajarea si dotarea bazei sportive contribuind si ceilalti profesori de educatie fizica respectiv prof. Constantinescu Ion si prof. Craciunica Domnica.
În cadrul Sesiunii Nationale de Referate si Comuncari Stiintifice organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Vâlcea si Casa Corpului Didactic – prof. Craciunica Domnica a sustinut lucrarile cu titlurile: “Probleme generale ale învatarii motrice în lectia de educatie fizica” în anul 2000, “Confectionare si perfectionare de mijloace de învatamânt în lectia de educatie fizica în vederea eficentizarii continutului acesteia’’ în anul 2001, “Proiectarea demersului didactic în lectia de educatie fizica, realizata pe criteriul ofertei liceului si a optiunilor elevilor’’ în anul 2002.
Dintre colegii nostrii, profesorul Constantinescu Ion a fost membru al Consiliului Consultativ al profesorilor de educatie fizica si sport din judet si profesor metodist în perioada 1992-1997, iar prof. Craciunica Domnica este membra a Consiliului Consultativ al profesorilor de educatie fizica si sport si profesor metodist începând cu anul 1998.
Rezultatele obtinute la nivelul catedrei de educatie fizica si sport în perioada 1976 – 2002
În cadrul concursului “Cupa liceelor energetice” s-au obtinut rezultatele
• 1985 – locul III pe tara- handbal baieti- prof. Constantinescu Ion
• 1986 – locul I pe tara- handbal baieti- prof. Constantinescu Ion
locul I pe tara- lupte- prof. Butollo Constantin
• 1996 – locul V- faza de zona la Deva- baschet baieti
• 1997–locul VI- faza de zona Tg. Jiu- baschet baieti- prof. Craciunica Domnica
• 1997 – elevul Bradeanu Claudiu- cls. a X-a E a obtinut locul III la finala Campionatului National Individual Clasic – orientare turistica- acelasi elev Bradeanu Claudiu cls. a XI- a E
• 2002 – locul I pe judet la tenis de masa- elevul Grama Horia- clasa a- X- a C – prof. Has Laura cu participare directa în faza finala a Olimpiadei Sportului Scolar.

Începând cu anul 1998 s-au înfiintat în liceul nostru clase de handbal fete, astfel ca în anul 2002 functioneaza 8 clase de handbal fete- V- XII.
Rezultate obtinute în concursurile judetene si nationale
• 1999 –locul I –Cupa Energetic–Oltchim (copii)-prof. Rosca Aurelian
• 2000 –locul I –Cupa Mos Craciun –prof. Rosca Aurelian
• 2000 –locul I –Cupa Energetic–Oltchim –junioare III –prof. Sima Niculina
• 2001 –locul I –Cupa Energetic–Oltchim –junioare III –prof. Sima Niculina
–locul I –Campionatul National al Scolilor generale prof. Sima Niculina
–locul II Cupa Mos Craciun –prof. Gheorghe Ionel
–locul II Cupa Martisor –junioare II –prof. Tudora Maria
–locul III –Cupa “Activ”-Plopeni –junioare II –prof. Tudora Maria
De mentionat ca eleva Costas Carmen –clasa a X-a antrenata de d-na prof. Mariana Tudora face parte din lotul national de junioare.

© Site realizat in colaborare cu Catedra de Informatica.
©Design&programming by Iovu Andrei-Catalin